Kay Bojesen er en kendt dansk kunstner, som stod i lære hos Georg Jensen og blev uddannet tilbage i 1910 som sølvsmed. Igennem hans tid er han blevet kendt for at have lavet over 2000 forskellige produktioner, hvoraf en af de mest kendte er hans Abe i træ. Gennem de senere år er aben dog også blevet meget eftertragtet indenfor den nye hækletrend, hvor man finder flere opskrifter, som er inspireret af Kay Bojesens Abe. Mange kan dog have svært ved at gennemskue, at det rent faktisk er en opskrift på en Kay Bojesen Abe, da Kay Bojesen naturligvis er et registreret brand og derfor er det ikke tilladt at lade navnet indgå i opskrifternes navne eller i deres beskrivelse og det er naturligvis heller ikke tilladt at vise et beskyttet billede af hverken aben eller nogle af de andre dyr, som er lavet. Find opskrifter på aber og andre hæklede dyr her Hæklede aber og andre hæklede dyr
Kay Boyesen abe og andre dyr
Langt de fleste kender bedst aben fra Kay Bojesen , men faktisk er der rigtig mange andre dyr i serien. De mest udsøgte eksemplarer af dyrene har også sommetider fået navne, som Alfred, Lise, Tim og Otto.
Navnene er ofte blevet givet til forskellige variationer fx hed en sangfugl Otto, en hund hed Tim og en anden sangfugl hed Alfred.
En del af de forskellige navne er dog først giver til dyrene i nyere tid, da fx et dyr som sangfuglen, først igen er blevet sat i produktion i 2012 efter et billede af den originale sangfugl, som man fandt i et familiealbum. Her lavede man serien af sangfugle med navnene Ernst, Ruth, Pop, Kay, Peter og Sunshine, som adskiller sig mest fra de andre dyr ved, at de er malet i flere forskellige farver, hvor meget andet i produktionen indenfor dyr er holdt i naturlige farver.
Der er i øvrigt en del, som tror, at de kendte sangfugle skal ligne en and, så hvis man bliver spurgt ind til en Kay Boyesen and, så er der altså tale om den figur, som hedder sangfugl.
Se flere Kay Bojesen Træfigurer fra KopK Her
Liste over Kay Bojesen træfigurer og hvornår de blev udgivet første gang
- Abe (1951)
- Hest (1930)
- Kanin (1957)
- Bjørn (1952)
- Elefant (1953)
- Zebra (1935)
- Turtleduer (1950)
- Sangfugl (1950)
- Flodhest (1955)
- Gravhund (1934)
- Søpapegøje (1954)
- Rangle (1932)
- Hund (1935)
- Gyngehest (1936)
- Livgarden (1940)
- Julemand (1948)
Du kan læse mere om de forskellige figurers historie på den officielle hjemmeside http://www.kaybojesen-denmark.dk/tidslinie
Størrelsen på de forskellige dyr
Foruden at man kan købe de forskellige dyr, så kan man også finde dem i flere forskellige størrelser. Fx findes der et billede af Kay Boyesen selv, hvor han sidder med en abe på skødet, der er næsten lige så stor som ham selv. Denne model finder man dog ikke i forretningerne i dag, men aben bliver fx lavet i både lille, mellem og stor model. Prisen på de forskellige modeller svinger naturligvis en del, da figurerne ikke er lavet af billigt træ og derfor betyder det noget for udsalgsprisen, om man bruger lidt eller meget træ til produktionen.
Figurerne som ikke er dyr
Der findes også en række figurer, som falder lidt udenfor mængden. Der er nemlig også lavet både rangler, soldater / garder, gyngeheste, julemand / nisser, bogstaver, plaider og så findes der naturligvis også en del sølvtøj, som han har lavet. Herunder det meget anerkendte og prisbelønnede Grand Prix bestik, som Rosendahl i dag har rettighederne til, sammen med rettighederne til produktion af de forskellige figurer.
Herunder ses en liste af de forskellige garder, som var med i den originale garde, som blev produceret tilbage i 1940.
• Garder med sabel
• Garder med tromme
• Garder med flag
• Garder med gevær<
I dag køber man garderne enkeltvis og med undtagelse af trommeslager, så kommer alle garder med skilderhus.
Vedligehold og reparation
Man kan til fx aben får et reparationssæt, hvor der er nye elastikker, snor og søm til. Pris på sådan et sæt ligger på under 50 kr. og kan købes hos forskellige forhandlere online. Og hvis man har købt en meget dyr abe eller anden figur, så kan derfor godt betale sig, selv at lave en reparation, hvis der er gået noget i stykker.
Man kan have held af at kontakte Rosendahl, hvis man ikke kan finde dele til reparation andre steder og så sender de et reparations kit ofte gratis. Andre har haft held af at gå til Imerco eller Inspiration og så har de være behjælpelige med at få repareret fx aben.
Men for ellers at holde figurerne pæne så længe som muligt anbefales det, at man blot rengør dem med en tør klud, hvis man bare skal støve dem af og eller blot bruger rent vand for ikke at udtørre træet mere en højst nødvendigt. Hvis man bruger fx Ajax til rengøring, så risikerer man, at figurerne bliver matte og kedelige at se på.